Skip to content

Gladiolus vid begravning

Anser du att den avlidne var en person som kunde beskrivas med egenskaperna god moral, stor uppriktighet och karaktärsstyrka? Då kan det vara väldigt passande att ta med sig en gladiolus till begravningen – det är nämligen en blomma som symboliserar just de egenskaperna. 

En stor fördel med att välja just gladiolus som blomsort vid en begravning är att de finns i en mängd olika färger och varianter. Det innebär att du kan hitta den perfekta blomfärgen för såväl dig som för den avlidne, beroende på vad du anser passar eller tycker om. Vet du om att den avlidne hade en viss favoritfärg är sannolikheten stor att du hittar en gladiolus i just den kulören.

Specifika färger på blomman symboliserar olika saker och uttryck, vilket gäller generellt för de allra flesta blommor. Även antalet är avgörande om man vill att den bukett man har med sig ska symbolisera en viss egenskap, eller ge uttryck för ett meddelande eller budskap. Det gäller alltså även för gladiolusen. 

Att välja färgen efter tycke och smak, efter det som den avlidne gillade, eller efter klädkod och angivelser i inbjudan eller dödsannonsen kan dock vara viktigare än att välja färg efter dess specifika betydelse. Det är trots allt inte allt för vanligt att de som kommer på begravningen har koll på blommors betydelse och blomspråket.